26
Ιαν

4 τρόποι για να διαχειριστείτε τη «διαδικτυακή» σας φήμη

online-identityΣτις 28 Ιανουαρίου ο κόσμος του διαδικτύου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας Δεδομένων, με σκοπό την ενημέρωση των χρηστών, των εταιρειών, των οργανισμών και κυβερνήσεων για την ασφάλεια των ευαίσθητων δεδομένων τους.

Κανένας από τους χρήστες του διαδικτύου δεν επιθυμεί να παραβιαστούν οι πληροφορίες του, ξεκινώντας από τον έφηβο που δημοσιεύει μια φωτογραφία στο Facebook έως τον Διευθύνων Σύμβουλο μια μεγάλης εταιρείας που διαχειρίζεται χιλιάδες δεδομένα.

Για να τιμήσει αυτήν την ημέρα η Microsoft διεξήγαγε μια έρευνα σχετικά με το ζήτημα και ανακάλυψε ότι οι περισσότεροι από μας δεν είμαστε ενήμεροι για την προστασία των προφίλ και της «διαδικτυακής μας φήμης». Το «Online προφίλ σας», σύμφωνα με την έρευνα της Microsoft, είναι το άθροισμα του διαδικτυακού περιεχομένου που σας αφορά  (αγορές με πιστωτική κάρτα, ιατρικά αρχεία), του περιεχομένου που έχετε δημιουργήσει εσείς (emails, βίντεο, δημοσιεύσεις σε κοινωνικά δίκτυα) και του περιεχομένου που έχει δημιουργήσει κάποιος άλλος για σας (κάποιος δημοσίευσε μια φωτογραφία σας ή σχόλια για σας σε ένα κοινωνικό δίκτυο ή δικτυακό τόπο).

Τι κάνουμε λοιπόν για να είμαστε καλύτεροι «ψηφιακοί» πολίτες και για να προστατέψουμε τα ηλεκτρονικά μας προφίλ;

Παρακάτω διαβάστε 4 βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, σύμφωνα με δημοσίευση της Microsoft στο εταιρικό ιστολόγιο.

–    Να είστε σε επιφυλακή και να διεξάγετε μόνοι σας έρευνα για τη διαδικτυακή σας φήμη Καλό είναι να κάνετε ψάχνετε στις μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιώντας ως λέξη-κλειδί διάφορες εκδοχές του ονόματός σας. Με αυτόν τον τρόπο θα ελέγξετε εάν το περιεχόμενο στα αποτελέσματα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και είναι αυτό που θα θέλατε να βλέπουν οι φίλοι, οι συγγενείς, μελλοντικοί εργοδότες κλπ.

–    Σκεφτείτε να διαχωρίσετε τα επαγγελματικά σας προφίλ από τα προσωπικά Πολλές φορές χρειάζεται να κάνουμε αιτήσεις για εργασία, για σπουδές κλπ. και θα ήταν καλό να παρουσιάσουμε μια επαγγελματική διαδικτυακή εικόνα. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά στοιχεία (διευθύνσεις e-mail, blogs και ιστοσελίδες που σας αφορούν) για κάθε προφίλ (επαγγελματικό, προσωπικό) έτσι ώστε να μην εμπλέξετε την προσωπική σας ζωή με την επαγγελματική.

–    Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις ασφάλειας στα προφίλ σας Οι περιηγητές, τα blogs, τα κοινωνικά δίκτυα κ.α. διαθέτουν ρυθμίσεις ασφάλειας, για να καθορίζετε εσείς ποιοι και τι θα βλέπουν στο προφίλ σας. Έτσι μπορείτε ακόμη να μπλοκάρετε τυχόν ανεπιθύμητους, να ελέγχετε ποιος βλέπει τι κάθε φορά κ.α.

–    Σκεφτείτε πριν μοιραστείτε Πριν δημοσιεύσετε περιεχόμενο που σας αφορά (φωτογραφίες και βίντεο κυρίως) σκεφτείτε με ποιον το μοιράζεστε και πως επηρεάζει την διαδικτυακή σας εικόνα. Επιπλέον ενημερώστε τους φίλους σας για το τι σας αρέσει να δημοσιεύεται για σας και τι όχι.