29
Οκτ

Νόμιμο το Jailbreak σε Smart TV, Smartphone ή Tablet

Σύμφωνα με το The Hacker News, o οργανισμός ψηφιακών δικαιωμάτων, EFF είχε κερδίσει τη μάχη του για τα όρια πνευματικής ιδιοκτησίας που είχαν τεθεί στο λογισμικό ενός αυτοκινήτου, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες του να το επεξεργαστούν και να το διαμορφώσουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Ο EFF συμμετείχε στη διαδικασία θέσπισης κανόνων που διαχειρίζεται το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες (DMCA) και αυτή τη φορά πέτυχε αρκετά.

Όπως, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου όχι μόνο επέτρεψε στους καταναλωτές την επιδιόρθωση και τροποποίηση του λογισμικού του αυτοκινήτου τους, αλλά εξαίρεσε επίσης από τους περιορισμούς τα εξής:

1)      1) Ξεκλείδωμα της συσκευής

2)     2)  jailbreaking

3)      3) Αντιγραφή βίντεο για remix

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι τώρα ο καθένας μπορεί:

          – Να εξάγει βίντεο από DVD ή BluRay δίσκους, καθώς και online υπηρεσίες streaming, για να κάνει διασκευές.

          – Να κάνει Jailbreak σε τηλέφωνα, tablet και smartwatches για να τρέξει τα λειτουργικά συστήματα και τις εφαρμογές σε μια Τρίτη πλατφόρμα.

         –  Να ρυθμίσει ξανά τα βιντεοπαιχνίδια που δεν υποστηρίζονται πλέον από τον δημιουργό τους.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων, που έχει επεκτείνει αυτά τα δικαιώματα για τους χρήστες των νεότερων προϊόντων, όπως tablets, φορητοί υπολογιστές και Blu-Ray δίσκοι», αναφέρει ο δικηγόρος του EFF,  Mitch Stoltz.

Παλαιότερα, τον Ιούλιο του 2010, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάνθηκε ότι το jailbreaking των Apple iPhone και Android συσκευών ήταν μια νόμιμη πράξη, εφ ‘όσον δεν παραβιάζουν το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Μετά από αυτό, εντός δύο ετών, τον Ιανουάριο του 2012, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγόρευσε το Jailbreaking των smartphones.

Ωστόσο, αυτή τη φορά η απόφαση θα πρέπει να παραμείνει, σε αντίθεση με την τάση που έχει ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια.