02
Αυγ

Πανεπιστήμια στο στόχαστρο Hacker

Στόχος επιθέσεων από hackers έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Οι επιθέσεις αυτές έχουν ως στόχο την απόσπαση πληροφοριών μέσω εισβολών στα πληροφοριακά συστήματα και στη συνέχεια την αλίευση προσωπικών δεδομένων για κακόβουλη χρήση.

Έκθεση της SPAMlife παρουσιάζει μία περίπτωση φοιτητών του Πανεπιστημίου Ball State του Muncie, οι οποίοι έπεσαν θύματα εξαπάτησης μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος. Το μήνυμα ανέφερε ότι προερχόταν από τον διαχειριστή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Πανεπιστημίου και τους ενθάρρυνε να ακολουθήσουν έναν σύνδεσμο, ο οποίος φυσικά οδηγούσε στην εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού. Ευτυχώς το περιστατικό περιορίστηκε άμεσα πριν μολυνθούν περισσότεροι υπολογιστές.

Να σημειωθεί ότι και το λογισμικό προστασίας δεν ήταν ενημερωμένο, γεγονός που θα επέτρεπε στον ιό να εξαπλωθεί άμεσα, μόνο με τη χρήση του συνδέσμου.

Παρόμοια περιστατικά παρουσιάστηκαν και στο Χάρβαρντ όπου hackers προωθούσαν ηλεκτρονικά μηνύματα με θέμα “Ο λογαριασμός σας θα απενεργοποιηθεί”.

Το μήνυμα περιείχε επίσης και μία φόρμα που ζητούσε από το χρήστη να συμπληρώσει τα στοιχεία του για να μην απενεργοποιηθεί ο λογαριασμός του. Οι τεχνικές αυτές που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους hackers, είναι ταυτόχρονα διαχρονικές και αποτελεσματικές!