27
Μάι

Βρέθηκε Botnet στο κοινωνικό δίκτυο Twitter!

Για όσους δε γνωρίζουν, ο όρος botnet ουσιαστικά  χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα δίκτυο υπολογιστών, το οποίο είναι υπό τον έλεγχο ενός κακόβουλου λογισμικού.
 
Μόλις ένας υπολογιστής προσβληθεί, το botnet εκτελείται χωρίς να γίνει αντιληπτό και δέχεται εντολή από τον κεντρικό υπολογιστή (τον hacker) να εκτελέσει ηλεκτρονική επίθεση. Η επίθεση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει μηνύματα “spam”, άρνηση υπηρεσίας (DoS) ή “μόλυνση” άλλων  συσκευών του δικτύου.
 
Στην περίπτωση του Twitter, το botnet που εντοπίστηκε ονομάζεται “TwitterNet Builder” και δημιουργεί δίκτυα τα οποία μπορούν να εκτελέσουν πολλές ενέργειες όπως εγκατάσταση λογισμικού ή να προκαλέσουν άρνηση υπηρεσίας μέσω λογαριασμών χρηστών του Twitter.
 
Σύμφωνα με τον ερευνητή της Sunbelt Software, Christopher Boyd, μόλις ο υπολογιστής προσβληθεί από το κακόβουλο πρόγραμμα  botnet, ο επιτιθέμενος μπορεί να δώσει εντολές, οι οποίες κατευθύνουν το μηχάνημα να εκμαιεύσει συγκεκριμένες  πληροφορίες από συγκεκριμένο λογαριασμό Twitter. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούν να εντοπιστούν τα botnet, καθώς  το άτομο που ελέγχει τους προσβεβλημένους υπολογιστές δεν μπορεί να κρύψει τις εντολές που εκτελούνται όταν ο λογαριασμός Twitter δεν είναι δημόσια διαθέσιμος. Αυτό σημαίνει ότι οι επιθέσεις μπορούν να εντοπιστούν ευκολότερα, γεγονός που επιτρέπει στους διαχειριστές του Twitter να  διορθώσουν το πρόβλημα και να παγιδέψουν τους επιτιθέμενους. Οι διαχειριστές του Twitter έχουν ενημερωθεί για το πρόβλημα και ερευνούν την υπόθεση.