04
Ιαν

Οι ηλεκτρονικές απειλές που θα σημαδέψουν το 2011

Επιχειρήσεις και ιδιώτες τελευταία συνεχώς στρέφονται στη χρήση των νέων τεχνολογιών, όπως τα κοινωνικά δίκτυα, οι υπηρεσίες cloud ή η ευρεία χρήση του iPhone, αγνοώντας όμως τους κινδύνους που αυτά επιφέρουν.

Οι εταιρείες πληροφορικής και ιδιαίτερα οι ειδικοί ασφάλειας επισημαίνουν πως στο στόχαστρο των hackers θα βρεθούν οι παραπάνω τεχνολογίες σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με περασμένες χρονιές.

Έτσι το 2011 έρχεται με βελτιώσεις, αλλά και πολλές απειλές, που ίσως θα δυσκολέψουν τη ζωή των χρηστών. Ας δούμε όμως τι κάνει έναν hacker να χρησιμοποιεί αυτές τις νέες τεχνολογίες εις βάρος των χρηστών, μεταφέροντας ιούς και κάθε είδους κακόβουλο λογισμικό.

Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ

Τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το Twitter κ.α. έχουν λάβει μεγάλη προβολή και δεν θα μπορούσε να τα αγνοήσει ένας hacker. Οι hackers αποτελούν πλέον ένα είδος εξειδικευμένων τεχνικών πληροφορικής και όχι τους ανήσυχους έφηβους της διπλανής πόρτας, που θεωρούσαμε παλαιότερα. Το hacking έχει μετατραπεί σε κερδοφόρα επιχείρηση με άριστες τεχνικές και εξειδικευμένες γνώσεις. Η δημοτικότητα λοιπόν των κοινωνικών δικτύων προσελκύει επιτιθέμενους, οι οποίοι χρησιμοποιούν μηνύματα «phishing» για να «ψαρέψουν» τους χρήστες και να τους οδηγήσουν σε τοποθεσίες με κακόβουλο λογισμικό και να προσβάλουν τους υπολογιστές τους. Μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν οι χρήστες και από τις υπηρεσίες συντόμευσης URL, οι οποίες πολλές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για καμουφλάζ από επιτήδειους και ο σύνδεσμος πιθανότατα να περιέχει ιό.

Η ΕΥΡΕΙΑ ΧΡΗΣΗ

Πολλές ηλεκτρονικές συσκευές όπως το iPhone κ.α., έχουν μετατραπεί σε εύχρηστα εργαλεία για τους επαγγελματίες, αλλά και για τους ιδιώτες, καθώς μπορούν να έχουν ουσιαστικά έναν υπολογιστή πάντοτε μαζί τους. Μπορούν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, να ανταλλάξουν e-mail, να εργαστούν και να είναι πάντοτε ενημερωμένοι, να κάνουν αναζητήσεις, ακόμη και να βρουν τοποθεσίες. Οι μίνι συσκευές αυτές έχουν γίνει πολυπόθητο εργαλείο για τους περισσότερους και ως αποτέλεσμα και ένα καλό μέσο για τους hackers, ώστε να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές επιθέσεις.

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΓΝΩΣΕΩΝ

Οι νέες τεχνολογίες εκτός από εύχρηστες και απαραίτητες για τη βελτίωση του τρόπου ζωής, απαιτούν νέες γνώσεις και τεχνογνωσία. Πολλοί τεχνικοί πληροφορικής δεν διαθέτουν ικανοποιητικές γνώσεις για αυτές τις νέες τεχνολογίες, συνεπώς δεν μπορούν και να τις κάνουν πιο ασφαλείς. Οι υπηρεσίες cloud συγκεντρώνουν όλο και περισσότερους οπαδούς και κυρίως επιχειρήσεις. Υπάρχουν όμως παρόλα αυτά πολλά προβλήματα στην ασφάλεια, τα οποία επιτρέπουν στους hackers να επιτίθενται, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Επιπλέον όπως αναφέραμε το iPhone αποτελεί ουσιαστικά ένας φορητός υπολογιστής, το πρόβλημα όμως εμφανίζεται στο λειτουργικό σύστημα και στις εφαρμογές που χρησιμοποιεί,  οι οποίες συνεχώς εμφανίζουν ευπάθειες και κενά ασφάλειας. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα παραβίασης που είδαμε και σε παγκόσμια συνέδρια ασφάλειας το 2010. Μην πανικοβάλλεστε όμως με λίγη προσοχή θα τη γλιτώσουμε και φέτος…