07
Μαρ

Συμβουλές ασφάλειας για τα κοινωνικά δίκτυα

arthro4Σύμβουλος ασφάλειας της εταιρείας McAfee, μας παραθέτει ορισμένες συμβουλές και κανόνες για να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο και κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα:

1) Συνειδητοποιήστε ότι μπορεί να γίνετε θύμα οποιαδήποτε στιγμή. Δεν περνάει μέρα που να μην ανακοινώνεται μια νέα επίθεση hacking. Επομένως μην επαναπαύεστε, όταν 55.000 νέα malware εμφανίζονται καθημερινά.

2) Σκεφτείτε πριν αναρτήσετε κάτι. Οι ενημερώσεις στα κοινωνικά μας προφίλ, όπως  φωτογραφίες, σχόλια κ.α., μπορούν να αποκαλύψουν περισσότερα για εσάς από ότι σκοπεύατε να αποκαλύψετε.

3) Δεν θα έχετε κανένα όφελος αν απαντήσετε σε έρευνα με τίτλο «Τα 25 πιο καταπληκτικά πράγματα για σας». Αποφύγετε να απαντάτε σε δημόσια ερωτηματολόγια με πολλές λεπτομέρειες, καθώς πορεί να χρησιμοποιηθούν απο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά σας.

4) Σκεφτείτε διπλά, όταν διαδικτυακές εφαρμογές ζητούν άδεια για να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα. Να γνωρίζετε ότι αυτό επιτρέπει σε έναν άγνωστο να σας στέλνει e-mail, να δημοσιεύει στο προφίλ σας και να έχει πρόσβαση στις προσωπικές σας πληροφορίες οποιαδήποτε στιγμή, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείται την εφαρμογή.

5) Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους που δεν αποκαλύπτουν σαφώς τη διεύθυνση σύνδεσης. Οι απατεώνες συχνά δημοσιεύουν ψεύτικες συνδέσεις για να ξεγελάσουν τους χρήστες και να μολύνουν τα συστήματά τους με κακόβουλο λογισμικό. Πριν ακολουθήσετε κάποιο άγνωστο link, δοκιμάστε το Siteadvisor.com κάνοντας επικόλληση του συνδέσμου στο ” View a Site Report ” στη δεξιά πλευρά της σελίδας.

6) Προσοχή στα μηνύματα με λέξεις όπως , “LOL! ! Look at the video I found of you!” “. Όταν κάνετε κλικ σε έναν τέτοιο σύνδεσμο, τότε εμφανίζεται ένα μήνυμα που λέει ότι θα πρέπει να αναβαθμίσετε το πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο για να το δείτε, αλλά όταν προσπαθήσετε να κατεβάσετε την «αναβάθμιση», η σελίδα θα εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό που θα παρακολουθεί και θα κλέβει τα δεδομένα σας.

7) Να είστε καχύποπτοι με οτιδήποτε ακούγεται ασυνήθιστο ή περίεργο. Εάν κάποιος από τους διαδικτυακούς φίλους σας γράψει, «είμαστε κολλημένοι στην Καμπότζη και χρειαζόμαστε χρήματα», είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για απάτη.

8) Κατανοήστε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας. Επιλέξτε τις πιο ασφαλείς επιλογές και ελέγξτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για ενδεχόμενες αλλαγές που μπορεί να έχουν γίνει στο δημόσιο προφίλ σας.

9) Εφαρμογές που δείχνουν την τοποθεσία σας (Geolocation apps), όπως το Foursquare, μοιράζονται την ακριβή θέση σας, η οποία επίσης επιτρέπει στους εγκληματίες να γνωρίζουν πότε είστε στο σπίτι και πότε όχι.

10) Χρησιμοποιήστε ένα ενημερωμένο πρόγραμμα περιήγησης. Παλαιότερες εκδόσεις προγραμμάτων περιήγησης συνήθως έχουν περισσότερα κενά ασφάλειας.

11) Επιλέξτε μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε μία από τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιείτε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά προγράμματα για τη διαχείριση των κωδικών πρόσβασης, έτσι ώστε να μην τους ξεχνάτε και να τους αποθηκεύετε σε ασφαλές «μέρος».

12) Ελέγξτε το domain για να βεβαιωθείτε ότι συνδέεστε σε μια αξιόπιστη ιστοσελίδα. Έτσι, εάν επισκεφθείτε μια σελίδα στο Facebook, αναζητήστε τη διεύθυνση www.facebook.com.

13) Να είστε προσεκτικοί με κάθε μήνυμα ή σύνδεσμο που μπορεί να βρείτε στο Facebook, το οποίο μοιάζει ύποπτο ή απαιτεί μια πρόσθετη σύνδεση στο λογαριασμό.

14) Βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα προστασίας σας είναι ενημερωμένο, περιλαμβάνει antivirus, anti-spyware, anti-spam, ένα firewall και μια ιστοσελίδα ως «σύμβουλο ασφάλειας».

15) Επενδύστε στην προστασία για κλοπή ταυτότητας. Ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικοί μπορεί να είστε ή εάν χρησιμοποιείται άλλα συστήματα ασφαλείας, υπάρχει πάντα μια πιθανότητα να βρεθείτε σε κίνδυνο. Είναι καλό να διαθέτετε εφαρμογές ειδικά για την προστασία κλοπής ταυτότητας.