19
Ιούλ

5 Συμβουλές ασφάλειας για το Twitter

tΟι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Σκοπός των συγκεκριμένων ιστοσελίδων είναι η ενίσχυση και καλυτέρευση των συνθηκών επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, προσθέτοντας επιπλέον δυνατότητες και εξελίσσοντας περαιτέρω τη διαδικτυακή επικοινωνία. Βεβαίως η κοινωνική δικτύωση έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά η συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα των συγκεκριμένων ιστοσελίδων έχει δημιουργήσει αρκετά ζητήματα όσον αφορά την ασφάλεια.

Το Twitter και το Facebook είναι οι πιο γνωστές ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης γι’ αυτό και οι χρήστες τους έρχονται συχνά αντιμέτωποι με διαδικτυακές επιθέσεις, με δημοφιλέστερες τις επιθέσεις τύπου phishing.

Επειδή δεν είναι λίγοι οι χρήστες που αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να ενισχύσουν την ασφάλεια των λογαριασμών τους στο Twitter, αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε ορισμένα tips που θα βοηθήσουν στην ασφαλέστερη χρήση του.

Βεβαίως οι συμβουλές ασφάλειας που παραθέτουμε δεν αφορούν μόνο το Twitter. Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν και να τις ακολουθήσουν τόσο στο Facebook όσο και σε οποιαδήποτε άλλη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης:

1.Η χρήση “ισχυρών” κωδικών πρόσβασης κρίνεται πάντοτε απαραίτητη! Ο κωδικός πρόσβασης που “σέβεται τον εαυτό του”, αποτελείται από συνδυασμό χαρακτήρων, αριθμών, συμβόλων και γραμμάτων κεφαλαίων και πεζών. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ο κωδικός πρόσβασης που θα δημιουργηθεί να συμπεριλαμβάνει προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες του εκάστοτε χρήστη όπως ημερομηνίες γέννησης, αριθμούς κυκλοφορίας και πόσο μάλλον αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης ή τραπεζικούς λογαριασμούς.

Επίσης, ένας άλλος τρόπος διασφάλισης ενός λογαριασμού είναι η χρήση διαφορετικών κωδικών πρόσβασης για κάθε λογαριασμό ώστε σε περίπτωση που παραβιαστεί κάποιος κωδικός πρόσβασης να μην υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης και στους υπόλοιπους λογαριασμούς.

2.Η αποφυγή ιστοσελίδων τις οποίες δεν έχουμε επισκεφτεί ξανά είναι επίσης σημαντική διότι εύκολα μπορεί να πέσουμε θύματα phishing. Δυστυχώς οι ιστοσελίδες phishing είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, εκθέτοντας αρκετά συχνά δεδομένα χρηστών.

3.Για να μην υπάρχει περίπτωση υποκλοπής είναι απαραίτητη η χρήση  πρωτόκολλου SSL. Είναι πάντοτε προτιμότερο σε περίπτωση που θέλετε να έχετε πρόσβαση στο λογαριασμό του Twitter μέσω ενός δημόσιου δικτύου να κάνετε χρήση του https://twitter.com αντί για το http://twitter.com.

4.Η χρήση κάποιου firewall ή κάποιου Συστήματος Ανίχνευσης Εισβολών είναι αρκετά χρήσιμη, για να γίνεται πιο ασφαλής η περιήγηση στο διαδίκτυο. Είναι αρκετά σημαντικό να πραγματοποιείται έλεγχος ενός υπολογιστικού συστήματος για malware όπως είναι τα keyloggers. Εάν υπάρχει υποψία ότι ο υπολογιστής μπορεί να έχει μολυνθεί θα πρέπει να γίνεται αφαίρεση των μολυσμένων αρχείων.

5.Τα smartphones, είναι συσκευές που τις χρησιμοποιούμε πλέον κατά κόρον για πρόσβαση στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης γι’ αυτό θα πρέπει να τηρούμε τους βασικούς κανόνες ασφάλειας για smartphones.