27
Μαρ

7 τεχνικές που βελτιώνουν την ασφάλεια του δικτύου σας

shutterstock_15545653bΟι διαχειριστές δικτύων που αναζητούν να βελτιώσουν την διαδικτυακή ασφάλεια της εταιρείας τους, συχνά στρέφονται σε λύσεις λογισμικού έτσι ώστε να πραγματοποιούν ελέγχους και να αυτοματοποιούν ορισμένες διαδικασίες. Η χρήση λογισμικών και εργαλείων ασφάλειας μπορεί να κάνει την περιήγηση στο Διαδίκτυο ασφαλή, προστατεύοντας τους χρήστες από τις ευπάθειες που πιθανόν να υπάρχουν στο λειτουργικό τους σύστημα ή στον περιηγητή τους (browser).

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά οφέλη από τη χρήση λογισμικών για την διαδικτυακή ασφάλεια:

1) Αυτόματος αποκλεισμός κακόβουλου περιεχομένου Παραβιασμένες ιστοσελίδες μπορεί να καταλήξουν σε παραβιασμένους σταθμούς εργασίας χρηστών (υπολογιστές). Είτε πρόκειται για κακόβουλο κώδικα ή ένα αρχείο media, ένα λογισμικό ασφαλείας μπορεί να ανιχνεύσει και να μπλοκάρει τα δεδομένα πριν αυτά «φτάσουν» στο πρόγραμμα περιήγησης και κατ’ επέκταση στον υπολογιστή.

2) Σάρωση μεταφορτωμένων αρχείων για κακόβουλο λογισμικό Οι χρήστες συχνά χρησιμοποιούν το Internet για να «κατεβάσουν» αρχεία, είτε αυτά είναι προγράμματα, μουσική, ή screensavers. Ένα λογισμικό ασφαλείας μπορεί να ελέγχει αυτές τις λήψεις αρχείων χρησιμοποιώντας μηχανισμούς anti-malware, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή προστασία για τους χρήστες.

3) Υποστήριξη αποδεκτής χρήσης / κατάλληλης πολιτικής περιεχομένου Ένα λογισμικό ασφάλειας μπορεί να μπλοκάρει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που περιέχουν περιεχόμενο ακατάλληλο, κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας, γεγονός το οποία βοηθά τους χρήστες να αποφεύγουν παραβιάσεις της πολιτικής ασφάλειας ή άλλων καταστάσεων που μπορεί να επηρεάσουν τους άλλους χρήστες.

4) Έλεγχος συνδέσεων HTTPS Πολλές φορές, το HTTPS χρησιμοποιείται για να διαφύγει από φίλτρα και proxy, καθώς δεν μπορούν να ελέγξουν την κρυπτογραφημένη διαδικτυακή κίνηση περιεχομένου. Ένα κορυφαίο λογισμικό ασφάλειας μπορεί όμως να διαθέτει PKI έτσι ώστε να ελέγχει ακόμη και το περιεχόμενο που διέρχεται μέσω HTTPS, ενώ προστατεύει παράλληλα τα εμπιστευτικά δεδομένα.

5) Οι έλεγχοι στο εύρος ζώνης μπορούν να αποτρέψουν αρνητικές επιπτώσεις σε κρίσιμες εφαρμογές Ένα λογισμικό ασφάλειας μπορεί επίσης να ενδυναμώσει τα όρια εύρους ζώνης για την περιήγηση των χρηστών, έτσι ώστε το site ηλεκτρονικών αγορών, το σύστημα e-mail, κλπ., μιας επιχείρησης να μην έχουν χαμηλή απόδοση που οφείλεται στην καθυστερημένη πρόσβαση στο Internet.

6) Αποκλεισμός ιστοσελίδων phishing Καθημερινά ακούμε για παραβιάσεις δεδομένων που πραγματοποιήθηκαν σε εταιρείες εξαιτίας μιας επίθεσης phishing που δέχτηκε υπάλληλος. Ένα λογισμικό ασφαλείας μπορεί να σταματήσει τέτοιου είδους επιθέσεις κατά τη «διαδρομή» τους προς τους χρήστες, μπλοκάροντας την πρόσβαση σε ιστοσελίδες phishing.

7) Η εξαίρεση είναι ο κανόνας Το καλύτερο λογισμικό για την διαδικτυακή ασφάλεια πρέπει να χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό μηχανισμών ελέγχου, όπως καταλόγους, white lists, black lists, κ.α., για τον έλεγχο της πρόσβασης στο Internet, επιτρέποντας επίσης στους διαχειριστές των δικτύων να δημιουργήσουν εξαιρέσεις και δικούς τους κανόνες, σύμφωνα με τις ανάγκες της εταιρείας.