09
Φεβ

Facebook: Παραμείνετε ασφαλείς στο διασημότερο site κοινωνικής δικτύωσης

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι έχουν κατακρίνει κατά καιρούς το Facebook για πλημμελή ασφάλεια όσον αφορά τη διαχείριση των λογαριασμών του. Σε μια προσπάθεια να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δυσαρεστημένων χρηστών, το Facebook έχει ενεργοποιήσει πλέον μηχανισμούς που καθιστούν τη διαχείριση των λογαριασμών σε υψηλά επίπεδα ασφάλειας, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες διαρροής στοιχείων. Ύστερα μάλιστα από χιλιάδες requests και συζητήσεις επί συζητήσεων, το Facebook προσέθεσε τη δυνατότητα στους χρήστες του να εισάγονται στο λογαριασμό τους μέσω ασφαλής σύνδεσης HTTPS.

Εκτός όμως από τις σημαντικότατες αλλαγές που έχει πραγματοποιήσει το Facebook το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι εξίσου σημαντικό να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε ζητήματα τα οποία χρήζουν προσωπικής μέριμνας όσον αφορά την ασφαλή διαχείριση είτε του προσωπικού μας είτε του εταιρικού μας λογαριασμού:

“Αναλώσιμοι” κωδικοί

Η χρήση του Facebook σε δημόσιους χώρους όπως καφετέριες, αεροδρόμια, ξενοδοχεία και γενικότερα μέρη όπου διατίθεται δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενδέχεται να αποβεί μοιραία για τα στοιχεία του λογαριασμού σας. Για να διασφαλίσει την ακεραιότητα των λογαριασμών του, το Facebook παρέχει στους χρήστες του τη δυνατότητα χρήσης μοναδικών κωδικών οι οποίοι αποστέλλονται στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη και ισχύουν για μια και μοναδική εισαγωγή σε λογαριασμό. Επομένως εάν κάποιος κακόβουλος χρήστης καταφέρει να αποσπάσει τον κωδικό πρόσβασης από τον χρήστη δεν θα μπορέσει να εισέλθει αργότερα σε αυτόν διότι πλέον ο κωδικός δεν θα έχει ισχύ.

“Όχι” στα παιχνίδια

Μια από τις σημαντικότερες αιτίες κλοπής δεδομένων από λογαριασμούς του Facebook είναι η χρήση παιχνιδιών όπως το γνωστό σε όλους μας FarmVille. H μαζική χρήση τέτοιου είδους εφαρμογών έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον διαφημιστικών εταιρειών και εταιρειών Internet tracking συλλέγοντας δεδομένα εκατομμυρίων και πλέον χρηστών.

Αποσυνδεθείτε από απόσταση

Εάν για οποιονδήποτε λόγο παραλείψετε να αποσυνδεθείτε από τον λογαριασμό σας ενώ έχετε κάνει log on σε υπολογιστή τρίτου, πλέον σας δίνεται η δυνατότητα να αποσυνδεθείτε από οποιονδήποτε άλλο υπολογιστή επιθυμείτε ή φορητή συσκευή, αρκεί να το επιλέξετε στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας. Από τις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας μπορείτε επίσης να επιλέξετε να λαμβάνετε e-mail ή SMS κάθε φορά  που κάποιος εισέρχεται στο λογαριασμό σας, καθώς επίσης και να βλέπετε την ακριβή ώρα, τοποθεσία και τη συσκευή η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά την εισαγωγή στο λογαριασμό σας.

Η σχετική ασφάλεια που παρέχουν οι πάροχοι έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι επαρκής και είναι πλέον σαφές ότι η προσωπική μέριμνα κρίνεται απαραίτητη για να αποφύγουμε περιστατικά κλοπής στοιχείων ακόμη και δεδομένων.

Κωνσταντίνος Βαβούσης

Trust-IT Security Intelligence