05
Μάιος

Virus, Worms, Trojan και Spyware

ypiresia-forencicsΌλοι έχουμε ακούσει του όρους Virus, Worms, Trojan και Spyware αλλά λίγοι από εμάς γνωρίζουμε σε τι διαφέρουν πραγματικά μεταξύ τους. Γενικά επικρατεί η άποψη ότι ένα antivirus παρέχει ασφάλεια μόνο για ιούς, αλλά στην πραγματικότητα μας προστατεύει και από Trojans, worms και spyware. Όλα τα παραπάνω είναι επιβλαβή τόσο για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μας όσο και για το λειτουργικό σύστημα που έχουμε εγκατεστημένο. Ας δούμε λοιπόν τι σημαίνει ο κάθε όρος ξεχωριστά:

• Ένας ιός υπολογιστών είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να αντιγραφεί χωρίς παρέμβαση του χρήστη και να “μολύνει” τον υπολογιστή χωρίς τη γνώση ή την άδειά του. Ο αρχικός ιός μπορεί να τροποποιήσει τα αντίγραφά του ή τα ίδια τα αντίγραφα μπορούν να υποστούν από μόνα τους τροποποίηση, όπως συμβαίνει σε έναν μεταμορφικό ιό. Ένας ιός μπορεί να διαδοθεί από έναν υπολογιστή σε άλλους, παραδείγματος χάριν από ένα χρήστη που στέλνει τον ιό μέσω ενός δικτύου ή του Διαδικτύου, ή με τη μεταφορά του σε ένα φορητό μέσο αποθήκευσης, όπως δισκέτα, οπτικό δίσκο ή μνήμη flash USB. Οι ιοί ορισμένες φορές εσφαλμένα συγχέονται με τα “σκουλήκια” υπολογιστών (worms) και τους δούρειους ίππους (trojan horses).

• Ένα “σκουλήκι” (worm) μπορεί να διαδοθεί σε άλλους υπολογιστές χωρίς να πρέπει να μεταφερθεί ως τμήμα ενός υπολογιστή-οικοδεσπότη (host). Τα worms είναι παρόμοια με τους ιούς, διαφέρουν μόνο στο ότι δεν δεσμεύονται σε αρχεία με σκοπό να αναπαραχθούν αλλά χρησιμοποιούν το δίκτυο. Αν διαπιστώσετε υπερβολική χρήση στο δίκτυό σας, τότε μπορεί να έχετε προσβληθεί από worm. Έτσι, ένα worm δεν απαιτεί από τον χρήστη να ανοίξει οποιοδήποτε αρχείο για την εκτέλεσή του, μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την παρέμβαση του χρήστη.

•Το Trojan Horse είναι επιβλαβές πρόγραμμα το οποίο μπορεί να φαίνεται αβλαβές για το χρήστη πριν από την εγκατάστασή του, αλλά έχει προγραμματιστεί ή κατασκευαστεί για να διευκολύνει την εξ αποστάσεως πρόσβαση χωρίς την άδεια του εξουσιοδοτημένου χρήστη σε έναν υπολογιστή.

• Ένα λογισμικό υποκλοπής spyware είναι ένα πρόγραμμα που παρακολουθεί κρυφά και συλλέγει κομμάτια πληροφοριών. Συνήθως “τρέχει” κρυφά και δεν μπορεί να ανιχνευθεί εύκολα. Τα Keyloggers είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα  spyware, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο σε κατασκοπεία, αλλά μπορεί επίσης να αποστέλλουν δεδομένα σε απομακρυσμένους υπολογιστές. Δεν είναι λίγες πλέον οι μέθοδοι μέσω των οποίων μπορεί να παραβιαστεί ένα υπολογιστικό σύστημα. Θα πρέπει όχι μόνο να έχουμε εγκατεστημένο antivirus στον υπολογιστή μας, αλλά να έχει και τις τελευταίες διαθέσιμες αναβαθμίσεις εγκατεστημένες για την αποφυγή ανεπιθύμητων κακόβουλων ενεργειών.