Προστασία Διαδικτύου
16
Οκτ

Προστασία του Διαδικτύου: Η Άμυνα του Ψηφιακού Κόσμου

Η ανάπτυξη του διαδικτύου έχει ανατρέψει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και επικοινωνούμε. Παρ’ όλα αυτά, με την αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου, αυξάνεται και η ανάγκη για προστασία.

 Προστασία Διαδικτύου

Η διαδικτυακή προστασία (Web Security), αποτελεί το ασφαλές αμυντικό κομμάτι του ψηφιακού μας κόσμου και είναι απαραίτητη για να προστατεύσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα, τις επιχειρηματικές πληροφορίες και να διασφαλίσουμε την γενική ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Τι είναι η διαδικτυακή προστασία;

Η διαδικτυακή προστασία αποτελεί ένα σύνολο πρακτικών, τεχνολογιών και πολιτικών που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την προστασία του διαδικτύου από απειλές, επιθέσεις και ευπάθειες. Ο στόχος της διαδικτυακής προστασίας είναι να διασφαλίσει την ακεραιότητα, το απόρρητο και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων και των υπηρεσιών στο διαδίκτυο.

Απειλές στο διαδίκτυο:

  1. Κακόβουλο Λογισμικό (Malware): Οι ιοί και άλλα κακόβουλα προγράμματα μπορούν να μολύνουν τους υπολογιστές και να κλέψουν προσωπικά δεδομένα.
  2. Φισικές Επιθέσεις: Οι επιθέσεις που στοχεύουν την υποδομή των διακομιστών, όπως οι επιθέσεις DDoS, μπορούν να καταρρίψουν ιστοσελίδες και υπηρεσίες.
  3. Κοινωνική Μηχανική: Οι επιτιθέμενοι προσπαθούν να εξαπατήσουν τους χρήστες με σκοπό την απόκτηση πρόσβασης σε προσωπικές πληροφορίες.
  4. Παραβίαση Κωδικών: Οι “εύκολοι” κωδικοί πρόσβασης αποτελούν μια ευκαιρία για κακόβουλες ενέργειες από ανεπιθύμητους χρήστες.

Πώς μπορούμε προστατευτούμε από διαδικτυακές απειλές και επιθέσεις; Η διαδικτυακή προστασία αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα για την ασφάλειά μας στο διαδίκτυο. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε προκειμένου να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τα δεδομένα μας:

  1. Δυνατοί Κωδικοί Πρόσβασης: Χρησιμοποιήστε δυνατούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε online λογαριασμό σας. Οι κωδικοί πρέπει να περιλαμβάνουν χαρακτήρες (κεφαλαία και πεζά γράμματα, αριθμούς και σύμβολα).
  2. Διαχείριση Κωδικών: Χρησιμοποιήστε διαχειριστές κωδικών (password managers) για τη δημιουργία, αποθήκευση και αυτόματη συμπλήρωση των κωδικών σας.
  3. Ενημέρωση Λογισμικού: Κρατήστε το λογισμικό σας, συμπεριλαμβανομένου του λειτουργικού συστήματος, των προγραμμάτων περιήγησης και των εφαρμογών, ενημερωμένο.
  4. Αντι-Virus Λογισμικό: Εγκαταστήστε αξιόπιστο λογισμικό anti-virus λογισμικό για προστασία από κακόβουλα προγράμματα.
  5. Διαμοιρασμός Προσωπικών Πληροφοριών: Προσέχετε τις προσωπικές σας πληροφορίες στα κοινωνικά δίκτυα και άλλες online πλατφόρμες. Μην δημοσιεύετε περισσότερες πληροφορίες από όσες απαιτούνται.
  6. Εκπαίδευση: Κατανοήστε τις βασικές απειλές, όπως την κοινωνική μηχανική, και εκπαιδευτείτε για τον τρόπο που λειτουργεί η δικτυακή ασφάλεια.
  7. Ασφαλής Περιήγηση: Χρησιμοποιήστε αξιόπιστους περιηγητές, ενεργοποιήστε τον περιορισμό των cookies και αποφύγετε τον κλικ σε ύποπτους συνδέσμους.
  8. Κρυπτογράφηση: Χρησιμοποιήστε ασφαλή σύνδεση (HTTPS) όταν ανταλλάσσετε ευαίσθητα δεδομένα, όπως κωδικούς πρόσβασης και πληροφορίες πιστωτικής κάρτας.