Firewall Trust-IT
04
Οκτ

Χρήση Firewall στην Trust-IT για Ασφάλεια Δικτύου και Πληροφοριών

Ένα firewall (τείχος προστασίας) αναφέρεται σε software λογισμικό που χρησιμοποιείται για να προστατεύσει ένα δίκτυο ή ένα σύστημα πληροφορικής από ανεπιθύμητη πρόσβαση ή επίθεση. Κύριος σκοπός του firewall στην Trust-IT είναι να ελέγχει τη ροή των δεδομένων ανάμεσα στο εσωτερικό δίκτυο της εταιρείας και τον εξωτερικό κόσμο, βάσει προκαθορισμένων κανόνων.

Firewall Trust-IT

Οι τρεις βασικοί τύποι των firewalls είναι οι εξής:

  1. Packet Filtering Firewalls (Φίλτρα Πακέτων): Αυτά τα firewalls επιτρέπουν ή αποκλείουν πακέτα δεδομένων με βάση τις διευθύνσεις IP, τα πρωτόκολλα και τους αριθμούς θυρών. Αναγνωρίζουν τα πακέτα ανάλογα με τον τίτλο τους και τις πληροφορίες στην κεφαλίδα τους.
  2. Stateful Inspection Firewalls (Firewalls με Επανεξέταση Κατάστασης): Αυτά τα firewall επιτρέπουν την ανάλυση της κυκλοφορίας δεδομένων με πολύπλοκο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της επικοινωνίας. Δημιουργούν έναν πίνακα κατάστασης για να παρακολουθούν την κίνηση και να αποφασίζουν εάν πρέπει να επιτρέπουν ή να αποκλείουν πακέτα.
  3. Application Layer Firewalls (Firewalls Επιπέδου Εφαρμογής): Λειτουργούν στο επίπεδο της εφαρμογής και ανιχνεύουν ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας σύνδεσης. Αυτό τους επιτρέπει να παίρνουν αποφάσεις βάσει του τύπου της εφαρμογής και των προκαθορισμένων κανόνων.

Η Trust-IT χρησιμοποιεί firewalls για πολλούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων:

  1. Προστασία από Κακόβουλες Επιθέσεις: Τα firewalls έχουν τη δυνατότητα να αποκλείσουν εισερχόμενες επιθέσεις, όπως τα DDoS, την εισβολή στο δίκτυο και τις προσπάθειες αναγωγής κωδικού πρόσβασης (brute force attacks).
  2. Περιορισμός Πρόσβασης: Τα firewalls χρησιμοποιούνται για να περιορίσουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένους υπολογιστές ή υπηρεσίες, προσφέροντας ένα αναπόσπαστο εργαλείο για τη διατήρηση της ασφάλειας των δεδομένων και των πληροφοριών.
  3. Ελέγχος της Κίνησης Δεδομένων: Χρησιμοποιώντας τους firewalls, η Trust-IT μπορεί να ελέγχει τον τύπο της κίνησης που επιτρέπεται να περάσει από το δίκτυό τους, βοηθώντας έτσι στην αποτελεσματική διαχείριση της εύρους ζώνης και των πόρων τους.
  4. Συμμόρφωση με την Πολιτική Ασφαλείας: Η χρήση firewalls για την Trust-IT είναι υψίστης σημασίας, καθώς εφαρμόζει τις πολιτικές ασφαλείας και διασφαλίζει τη συμμόρφωσή της με τους κανονισμούς και τους νόμους περί ασφάλειας δεδομένων.

Ουσιαστικά, τα firewalls αποτελούν ζωτικό εργαλείο για τη διασφάλιση του δικτύου και των πληροφοριών της Trust-IT καθώς και των πληροφορικών της συστημάτων.