SaaS security
19
Φεβ

Ασφάλεια SaaS: Πληροφορίες και Στρατηγικές για τον Μετριασμό των Κινδύνων

Το 2023, οι κυβερνοεπιθέσεις που στοχεύουν ή αξιοποιούν εφαρμογές Software as a Service (SaaS) προκάλεσαν σημαντική ανησυχία μεταξύ των οργανισμών.

Αυτή η ανησυχία περιλάμβανε περιστατικά υψηλού προφίλ που αφορούσαν εξέχουσες ομάδες, όπως οι UNC4899, 0ktapus και Midnight Blizzard APT.

Καθώς οι εφαρμογές SaaS ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στις σύγχρονες επιχειρήσεις, αναδύονται επίσης ως νέο σημείο ευάλωτο για απειλές ασφαλείας, παρόμοιες με τον προβληματισμό που παρουσιάζει η αλυσίδα εφοδιασμού.

Πραγματοποιήθηκε μια μελέτη που αναλύει 493 εταιρείες που χρησιμοποιούν SaaS κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023, αποκαλύπτοντας τους κοινούς κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση του, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Η μελέτη εντόπισε τέσσερους κύριους κινδύνους που σχετίζονται με το SaaS:

Αξιόπιστες σχέσεις (T1199): Η χρήση του SaaS εισάγει κινδύνους στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς οι οργανισμοί εμπιστεύονται ευαίσθητα δεδομένα σε εξωτερικούς προμηθευτές, αυξάνοντας τον κίνδυνο διείσδυσης από εισβολείς στο ευρύτερο δίκτυο.

Αχρησιμοποίητα Tokens: Συχνά, οι χρήστες παρέχουν διαπιστευτήρια σε εφαρμογές SaaS για πρόσβαση, αλλά αυτά τα διαπιστευτήρια συχνά ξεχνιούνται ή δεν χρησιμοποιούνται, διευρύνοντας την επιφάνεια επίθεσης για πιθανές παραβιάσεις.

Shadow AI: Η ενσωμάτωση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε εφαρμογές SaaS είναι διαδεδομένη παντού. Οι οργανισμοί επιτρέπουν ακούσια σε αυτές τις εφαρμογές να χρησιμοποιούν και να βελτιώνουν μοντέλα, χρησιμοποιώντας εμπιστευτικά δεδομένα. Ωστόσο, αυτή η πρακτική συνεπάγεται κινδύνους κακής χρήσης δεδομένων ή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις το 2024, προτείνονται κάποιες στρατηγικές που μπορούν να τις μετριάσουν. Αυτές περιλαμβάνουν τη συνεχή ανακάλυψη και διαχείριση των IT, με έμφαση στην αποκατάσταση λανθασμένων διαμορφώσεων SaaS, τη βελτιστοποίηση της ανίχνευσης ευπαθειών και την παρακολούθηση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε τέτοιου είδους εφαρμογές.

Υπογραμμίζεται η σημασία των προληπτικών μέτρων για την προστασία από απειλές που σχετίζονται με το “software-as-a-service” και προτείνει ότι οι βασικές δυνατότητες ασφάλειας είναι συχνά ελεύθερα διαθέσιμες, πράγμα που τις καθιστά προσβάσιμες σε οργανισμούς διαφορετικού μεγέθους και επιπέδου πόρων.

Επιπλέον, δύο βασικοί τομείς που επηρεάζουν και προκαλούν ανησυχία είναι οι εξής:

Shadow SaaS: Πολλοί οργανισμοί δεν γνωρίζουν την έκταση της χρήσης SaaS στα δίκτυά τους, με ένα σημαντικό μέρος των εφαρμογών να είναι ενός χρήστη ή να μην χρησιμοποιούνται για μεγάλες περιόδους. Αυτό δημιουργεί πιέσεις ασφάλειας και πόρων, αυξάνοντας την πιθανότητα συμβάντων ασφαλείας.

SaaS security

Παράκαμψη MFA: Οι χρήστες παρακάμπτουν μερικές φορές την εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων, επιλέγοντας λιγότερο ασφαλείς μεθόδους σύνδεσης. Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνολική ασφάλεια. Η αύξηση των εφαρμογών SaaS παρουσιάζει νέες προκλήσεις ασφαλείας για τους οργανισμούς, αλλά με προληπτικά μέτρα μπορούν να μειωθούν αυτοί οι κίνδυνοι. Δίνοντας προτεραιότητα στα μέτρα ασφαλείας SaaS, οι οργανισμοί μπορούν να προστατεύουν αποτελεσματικότερα τα δεδομένα και την υποδομή τους από τις αναδυόμενες απειλές στο ψηφιακό τοπίο.