05
Απρ

Ινδοί υπήκοοι απελευθερώθηκαν από διαδικτυακή απάτη στην Καμπότζη

Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διάσωση και την επιστροφή περίπου 250 Ινδών πολιτών που κρατούνταν αιχμάλωτοι και είχαν εκβιαστεί με διαδικτυακή απάτη στην Καμπότζη.

Αν και υπήρξαν ευκαιρίες απασχόλησης για τα άτομα αυτά, βρέθηκαν να αναγκάζονται σε παράνομες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, έχουν διασωθεί 75 άνθρωποι τους τελευταίους τρεις μήνες και συνεργάζονται με τις αρχές της Καμπότζης για την σύλληψη των ενόχων.

Σύμφωνα με αναφορές της Indian Express, περισσότεροι από 5.000 Ινδοί στην Καμπότζη έπεσαν θύματα “κυβερνοσκλαβιάς”, σε μια εγκληματική δράση οργανωμένων συμμοριών που εμπλέκονται σε ύπουλα σχέδια, όπως η πλαστοπροσωπία αξιωματούχων για την απαίτηση χρημάτων. Η INTERPOL ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή αφορούσε μια μαζική απάτη που τροφοδοτείται από το εμπόριο ανθρώπων.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν έναν λογιστή από την Telangana που υποχρεώθηκε να συμμετάσχει σε διαδικτυακά προγράμματα απάτης και απελευθερώθηκε μόνο μετά την καταβολή λύτρων, καθώς και ένα άτομο που προσλήφθηκε για εργασία εισαγωγής δεδομένων αλλά αναγκάστηκε να δημιουργήσει ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρόμοιες προσπάθειες διάσωσης έχουν πραγματοποιηθεί από την Κίνα και τις Φιλιππίνες, σώζοντας εκατοντάδες πολίτες που έχουν παγιδευτεί σε εγκληματικές δραστηριότητες, όπως το pig butchering scams. Αυτές οι απάτες συχνά περιλαμβάνουν τον πειρασμό των θυμάτων να επενδύσουν σε φανταστικές επιχειρήσεις κρυπτογράφησης με ψευδείς ταυτότητες, εκμεταλλευόμενες την εμπιστοσύνη που χτίζεται μέσα από σχέσεις.

Η Chainalysis αναφέρει ότι τα κρυπτονομίσματα που συνδέονται με μια συμμορία στη Μιανμάρ έλαβαν περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων πληρωμών για λύτρα. Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των ερωτικών απατών, όχι μόνο λόγω οικονομικών απωλειών, αλλά και λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης που δημιουργούν.

Επιπλέον, το Check Point ανέδειξε παράγοντες απειλών που εκμεταλλεύονται τη λειτουργία CREATE2 του Ethereum για να αναβαθμίσουν την ασφάλεια και να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια. Αυτό περιλαμβάνει την ψευδή πρόσκληση των χρηστών να εγκρίνουν συναλλαγές που αφορούν συμβόλαια, επιτρέποντας σε κυβερνοεγκληματίες να δημιουργήσουν κακόβουλα συμβόλαια και να κλέψουν κρυπτονομίσματα.