τεχνολογία 2023
30
Αυγ

Αναστάτωση στον Τομέα της Τεχνολογίας το 2023: Απολύσεις και Οικονομική Αβεβαιότητα

Η τεχνολογία αντιμετωπίζει το 2023 ένα ανήσυχο έτος, καθώς η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα και η ανεπαρκής ανάπτυξη των εσόδων έχουν προκαλέσει ένα επιταχυμένο κύμα απολύσεων στον τομέα αυτό. Αυτές οι περικοπές θέσεων εργασίας έχουν ήδη υπερβεί τον συνολικό αριθμό από το προηγούμενο έτος, δείχνοντας μια σημαντική ύφεση για τα γίγαντες της τεχνολογίας. Εταιρείες όπως η Amazon, η Cisco, η Meta (η μητρική εταιρεία του Facebook), η Microsoft, το Google, η IBM, η SAP, η Salesforce, μαζί με πολλές μικρότερες εταιρείες, έχουν ανακοινώσει μειώσεις προσωπικού.

Technology 2023

Το κύριο πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι οι Μεγάλες Τεχνολογικές Εταιρείες ξεκίνησαν μια εκτενή περίοδο πρόσληψης σε τομείς που αφορούσαν την τεχνολογία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κινούμενες από την άνοδο της εργασίας από απόσταση και την αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου που προκάλεσαν οι αποκλεισμοί. Αυτή η στρατηγική επέκταση αποδεικνύεται τώρα βλαβερή, καθώς αυτές οι εταιρείες αντιμετωπίζουν πτώση των εσόδων. Οι συνεχείς προκλήσεις που δημιουργούνται από τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, την πληθωρισμική πίεση και τη σύγκρουση στην Ουκρανία περιορίζουν περαιτέρω τις επιχειρηματικές και καταναλωτικές δαπάνες, ενισχύοντας έτσι τις ανησυχίες για μια προσεχή ύφεση στην τεχνολογία.

Συγκεκριμένα περιστατικά υποδεικνύουν τη μεγέθυνση των απολύσεων: Στις 14 Αυγούστου, η εταιρεία κυβερνοασφάλειας SecureWorks αποφάσισε να απολύσει το 15% του προσωπικού της, που ανέρχεται περίπου στους 300 υπαλλήλους. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που απολύει η εταιρεία το ίδιο έτος. Στον πρώτο γύρο απολύσεων το ποσοστό ήταν πιο μειωμένο, στο 9%, όπως ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο. Η SecureWorks αναμένει έξοδα περίπου 14,2 εκατομμυρίων δολαρίων, λόγω αυτών των απολύσεων, κυρίως λόγω αποζημιώσεων και δαπανών για ακίνητα. Η διευθύντρια εκτελεστική αξιωματούχος της εταιρείας, Wendy Thomas, ισχυρίστηκε, ότι αυτά τα μέτρα στοχεύουν στην επιτυχή ανάπτυξη, σύμφωνα με τις στρατηγικές προτεραιότητες.

Στις 8 Αυγούστου, η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Rapid7 αποκάλυψε το σχέδιό της, να απολύσει το 18% του προσωπικού της παγκοσμίως, που ανέρχονται στους 400 περίπου υπαλλήλους. Ο διευθύνων σύμβουλος, Corey Thomas, δικαιολόγησε αυτή την απόφαση, ισχυρίζοντας ότι συνέβη για να βελτιωθεί η παροχή λύσεων ασφαλείας. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Rapid7 εκτιμάται, ότι θα κοστίσει από 24 έως 32 εκατομμύρια δολάρια και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2023. Η εταιρεία προτίθεται επίσης να κλείσει ανεπίσημα, μόνιμα τα γραφεία της, με επιπλέον δαπάνες 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ανακοίνωση συμπίπτει με τα οικονομικά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2023 για την Rapid7, τα οποία κατέγραψαν απώλεια 66,8 εκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου.

Συνολικά, οι απολύσεις στη βιομηχανία της τεχνολογίας το 2023 έχουν υπερβεί τα στοιχεία του προηγούμενου έτους, κινούμενες από τις επιπτώσεις των προσλήψεων που προκλήθηκαν από την πανδημία, τη μείωση των εσόδων και τις ευρύτερες οικονομικές προκλήσεις. Αυτό έχει επηρεάσει τόσο τις μεγάλες, όσο και τις μικρότερες εταιρείες, αναδεικνύοντας την τρέχουσα αναστάτωση στον τομέα της τεχνολογίας.

Η τεχνολογία συνεχίζει, ωστόσο την ασταμάτητη πορεία της, διαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε και λειτουργούμε στον σύγχρονο κόσμο.