Protection from cybercrime
20
Σεπ

Πώς να προστατευτείτε από το κυβερνοέγκλημα

Με την άνοδο της τεχνολογίας, το κυβερνοέγκλημα έχει ανησυχήσει τόσο τους ιδιώτες όσο και τις επιχειρήσεις. Οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες, να κλέψουν οικονομικά δεδομένα και να διαπράξουν απάτες online. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε προληπτικά μέτρα για την προστασία του εαυτού σας και των πληροφοριών σας από αυτέ τις απειλές. Παρακάτω αναφέρονται αποτελεσματικοί τρόποι για την προστασία από το κυβερνοέγκλημα.

Protection from cybercrime

Ενημερώνετε το λογισμικό σας – Ένας από τους πιο απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους για να προστατευτείτε από τον κυβερνοέγκλημα είναι να ενημερώνετε συνεχώς το λογισμικό σας. Οι κυβερνοεγκληματίες συχνά επιτίθενται σε ευπάθειες παλαιότερων εκδόσεων λογισμικού, οπότε η ενημέρωση στην τελευταία έκδοση μπορεί να βοηθήσει να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας και τα προσωπικά σας δεδομένα. Βεβαιωθείτε ότι εγκαθιστάτε τακτικά ενημερώσεις για τα λειτουργικά συστήματα και γενικά σε όλα τα προγράμματα.

Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς – Οι κωδικοί πρόσβασης αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας κατά της κυβερνοεγκληματικότητας. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ισχυρούς κωδικούς που είναι δύσκολο να τους μαντέψει κανείς ή να αποκωδικοποιηθούν από χάκερς. Αποφεύγετε τη χρήση εύκολων κωδικών, που περιλαμβάνουν ημερομηνίες γέννησης ή ονόματα. Αντ’αυτού χρησιμοποιήστε έναν συνδυασμό κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων.

Think Before You Click – Οι απάτες με την τεχνική του phishing είναι ένας συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο κυβερνοεγκληματίες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία. Αυτές οι απάτες συνήθως περιλαμβάνουν ένα email ή μήνυμα που φαίνεται να προέρχεται από ένα αξιόπιστο πηγαίο υλικό, αλλά πραγματικά περιέχει ένα κακόβουλο σύνδεσμο ή συνημμένο αρχείο. Για να προστατευθείτε, σκεφτείτε πάντα πριν κάνετε κλικ σε οποιουσδήποτε συνδέσμους ή λήψεις, ειδικά εάν το email ή το μήνυμα προέρχεται από άγνωστη ή ύποπτη πηγή.

Ενεργοποιήστε τον Έλεγχο Ταυτότητας Δύο Παραγόντων – Ο Έλεγχος Ταυτότητας Δύο Παραγόντων παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας για τους λογαριασμούς σας, απαιτώντας έναν δεύτερο τρόπο επαλήθευσης εκτός από τον κωδικό πρόσβασης. Αυτό μπορεί να είναι ένας κωδικός που αποστέλλεται στο κινητό σας τηλέφωνο ή δακτυλικό αποτύπωμα και μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στους λογαριασμούς σας ακόμη και αν ο κωδικός πρόσβασης σας διαρρεύσει.

Εκπαιδευτείτε – Τέλος, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για τις τελευταίες απειλές στην κυβερνοασφάλεια και πώς να προστατευτείτε. Μείνετε ενήμεροι σχετικά με τις παραβιάσεις δεδομένων και τις απάτες μέσω phishing email. Παρακολουθήστε εκπαιδευτικά σεμινάρια που αφορούντην κυβερνοασφάλεια, προκειμένου να μάθετε περισσότερα για τις βέλτιστες πρακτικές προστασίας του εαυτού σας στο διαδίκτυο.

Το θετικό είναι, ότι υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για να προστατευτείτε από αυτές τις απειλές. Κρατώντας το λογισμικό σας ενημερωμένο, χρησιμοποιώντας ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, σκεπτόμενοι πριν κάνετε “κλικ”, ενεργοποιώντας τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων και εκπαιδεύοντας τον εαυτό σας, μπορείτε να βοηθήσετε τα προσωπικά σας στοιχεία να παραμείνουν ασφαλή και να προλάβετε τυχόν κυβερνοέγκλημα. Με μια προληπτική προσέγγιση στην κυβερνοασφάλεια, μπορείτε να απολαύσετε τα πολλά οφέλη της ψηφιακής εποχής.