AI και Υγεία
08
Σεπ

Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία: Αντιμετώπιση Κυβερνοαπειλών και Ενίσχυση Ασφάλειας στον Τομέα της Υγειονομικής Περίθαλψης

Η αυξημένη χρήση της τεχνολογίας έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά έχει φέρει επίσης και νέες προκλήσεις. Μια από αυτές τις προκλήσεις, είναι η αυξανόμενη απειλή των κυβερνοεγκληματιών, οι οποίοι στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς τους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης.

AI και υγεία

Οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζουν συχνές επιθέσεις κυβερνοεγκληματιών παρά τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της κυβερνοασφάλειας. Οι επιθέσεις αυτές μπορούν να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα, αναγκάζοντας οργανισμούς να αποκλείσουν εισερχόμενους ασθενείς ή να αντιμετωπίσουν διαρροές δεδομένων και κλοπές ταυτότητας. Η τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία, ωστόσο, μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια και τη λειτουργία των οργανισμών. Ανιχνεύοντας ευπάθειες σε εισερχόμενα μηνύματα, μπορεί να αποτρέψει επιθέσεις phishing και πλαστοπροσωπία. Η ικανότητά της να αναλύει μεγάλους όγκους δεδομένων, επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση ασυνήθιστων στοιχείων.

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη πιο επικίνδυνων επιθέσεων και στην προστασία των δεδομένων υγείας. Με προειδοποιήσεις για πιθανές απάτες, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να προσέχουν περισσότερο πριν αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες. Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί αναγκαίο μέρος της προσπάθειας προστασίας της υγείας και των δεδομένων των ασθενών.

Οι επιθέσεις ransomware από κυβερνοεγκληματίες, κλειδώνουν περιουσιακά στοιχεία και απαιτούν πληρωμή. Οι επιθέσεις αυτές έχουν ενταθεί, απειλώντας ολόκληρα δίκτυα, με τη δυνατότητα διαρροής πληροφοριών. Οι επιτιθέμενοι μπορούν να αγοράσουν έτοιμα ransomware ή να “νοικιάσουν” συμμορίες. Μια μελέτη σε οργανισμούς υγείας αποκάλυψε αυξανόμενες επιθέσεις, που προκάλεσαν την διακοπή των εκάστοτε υπηρεσιών. Οι ερευνητές πρότειναν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για προληπτική ανίχνευση και έπειτα αντιμετώπισή τους.Σημαντικός παράγοντας είναι η άγνοια όσον αφορά τις κυβερνοεπιθέσεις. Γι’αυτό απαιτείται εκπαίδευση σχετικά με την κυβερνοασφάλεια. Η εκπαίδευση με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες των εκπαιδευόμενων, βοηθώντας να γεφυρωθούν οι γνώσεις. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πρέπει να αντιληφθούν την ασφάλεια ως ευθύνη τους και οι οργανώσεις να εφαρμόζουν πρωτόκολλα ασφαλείας.

Συνοψίζοντας, η αύξηση των επιθέσεων ransomware μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία αναδεικνύεται ως αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειας προστασίας και της υγείας και των δεδομένων των ασθενών. Παρέχει τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν απειλές υψηλής πολυπλοκότητας, όχι μόνο με την εντοπισμό αλλά και με την προληπτική αντίδραση. Εν τέλει, η συνδυασμένη προσπάθεια των επαγγελματιών υγείας και των οργανισμών, σε συνεργασία με την τεχνητή νοημοσύνη, αποτελεί το θεμέλιο για μια ασφαλή και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο.