wordpress
22
Μαρ

WordPress: Υποχρεωτική κατάργηση miniOrange λόγω ευπάθειας

Ένα κρίσιμο ελάττωμα ασφαλείας CVE-2024-2172, εντοπίστηκε στο Malware Scanner και Web Application Firewall της miniOrange του WordPress, δαγράφοντας επιγόντως λογαριασμούς χρηστών.

Με βαθμολογία 9,8 στα 10 στην κλίμακα CVSS, η ευπάθεια αυτή επηρεάζει εκδόσεις Malware Scanner έως 4.7.2 και εκδόσεις Web Application Firewall έως 2.1.1. Το πρόβλημα προέρχεται από έλλειψη ελέγχου δυνατοτήτων στη συνάρτηση mo_wpns_init(). Αυτό επιτρέπει σε χάκερς να τροποποιήσουν τον κωδικό πρόσβασης οποιουδήποτε άλλου χρήστη και να αυξήσουν τα δικαιώματά τους ως διαχειριστές. Η αδυναμία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη παραβίαση του ιστότοπου, επιτρέποντας στους εισβολείς να ελέγχουν το περιεχόμενο, να μεταφορτώνουν κακόβουλα αρχεία και να ανακατευθύνουν τους χρήστες σε κακόβουλους ιστότοπους.

Και οι δύο παραβιασμένες εκδόσεις έχουν κλείσει επίσημα από τις 7 Μαρτίου 2024. Το κακόβουλο λογισμικό έχει περισσότερες από 10.000 ενεργές εγκαταστάσεις, ενώ το firewall των εφαρμογών έχει περισσότερες από 300. Η σοβαρότητα του προβλήματος είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε μη εξουσιοδοτημένες αυξήσεις προνομίων, επιτρέποντας σε χάκερς να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο σε ιστοσελίδες WordPress.

Κατά τη διάρκεια μιας σχετικής αναβάθμισης, εντοπίστηκε μια σοβαρή ευπάθεια (CVE-2024-1991) στην εφαρμογή RegistrationMagic, που επηρεάζει όλες τις εκδόσεις μέχρι και την 5.3.0.0. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε στην έκδοση 5.3.1.0 που κυκλοφόρησε στις 11 Μαρτίου 2024, επιτρέποντας στους χάκερς να ενισχύσουν τα προνόμιά τους σε επίπεδο διαχειριστή ή και υψηλότερα. Με πάνω από 10.000 ενεργές εγκαταστάσεις, αυτή η ευπάθεια αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για πλήρη παραβίαση της ιστοσελίδας.

wordpress

Η ανίχνευση και η επίλυση ευπαθειών αναδεικνύει την σπουδαιότητα της έγκαιρης ενημέρωσης για πρόσθετα και θέματα με σκοπό τη μείωση των κινδύνων ασφάλειας. Διαφορετικά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευάλωτες ιστοσελίδες βασισμένες σε WordPress, με πιθανές σοβαρές επιπτώσεις όπως παραβίαση δεδομένων, παραποίηση περιεχομένου και μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Οι χρήστες πρέπει να δίνουν έμφαση στα μέτρα ασφαλείας και να αντιμετωπίζουν άμεσα τυχόν ευπάθειες, προκειμένου να προστατεύσουν τις ιστοσελίδες τους στο WordPress.