επιθέσεις τεχνητή νοημοσύνη
31
Οκτ

Η Ραγδαία Ανάπτυξη Επιθέσεων με Τεχνητή Νοημοσύνη: Τι Πρέπει να Γνωρίζουμε

Η ταχύτατη εξέλιξη που αφορά την τεχνητή νοημοσύνη έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

 επιθέσεις τεχνητή νοημοσύνη

Χρησιμοποιείται τόσο από κυβερνοεγκληματίες όσο και από ασφαλιστικούς φορείς για εκτέλεση επιθέσεων ή προστασία δικτύων.

Σε πολλές περιπτώσεις, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό ευπαθειών σε δίκτυα, την αναγνώριση και εκμετάλλευση αδυναμιών σε λογισμικά, καθώς και για τη δημιουργία εξελιγμένων κοινωνικών μηνυμάτων που προκαλούν φιλικά συναισθήματα προς τον επιτιθέμενο. Οι επιθέσεις με χρήση τεχνητής νοημοσύνης είναι συχνά δυσκολότερο να ανιχνευθούν και απαιτούν ακόμη πιο προηγμένες μεθόδους αντιμετώπισης.

Πέρα από τις επιθέσεις, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται επίσης για την ανάπτυξη εργαλείων κυβερνοασφάλειας που μπορούν να προλάβουν τις επιθέσεις. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, η ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων μπορεί να ανιχνεύσει μη συνηθισμένες δραστηριότητες και να προβλέψει πιθανές απειλές.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την αναπτυσσόμενη απειλή, απαιτείται η επένδυση σε τεχνολογίες ασφάλειας που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και η εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού στον τομέα. Παράλληλα, πρέπει να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία για την κοινή αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Η ΕΕ έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες σε αυτήν την προσπάθεια, όπως το Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και την Καινοτομία. Ο στόχος τους είναι να αυξήσουν τις επενδύσεις σε τεχνολογικές επιδόσεις για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών.