Zero Trust
05
Σεπ

Η Σημασία του Zero Trust στην Ασφάλεια των Επιχειρήσεων στην Ψηφιακή Εποχή

Η έννοια του Zero Trust αφορά την ασφάλεια και επικέντρωση στον αυστηρό έλεγχο πρόσβασης και τον έλεγχο επαλήθευσης. Οι οργανισμοί δεν θα πρέπει να εμπιστεύονται κανέναν εντός ή εκτός του δικτύου τους, ακόμα κι αν ο εκάστοτε χρήστης έχει ήδη ταυτοποιηθεί. Αυτό σημαίνει, ότι κάθε αίτημα πρόσβασης σε δεδομένα πρέπει να επαληθεύεται, αντί να δίνεται πρόσβαση σε όλους εντός του δικτύου ενός οργανισμού. Η προσέγγιση αυτή υπερβαίνει το παραδοσιακό μοντέλο ασφαλείας που επικεντρώνεται γύρω από το δίκτυο και στην προστασία των πληροφοριών.

Zero Trust

Γιατί είναι σημαντικό το Zero Trust;

Σε μια εποχή αυξανόμενων παραβιάσεων δεδομένων και επιθέσεων ransomware, το Zero Trust είναι απαραίτητο για τις επιχειρήσεις να υλοποιήσουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου του ανοδικού τάσης της εργασίας από απόσταση και του υπολογισμού στον νέφος, τα οποία παρουσιάζουν μοναδικές προκλήσεις για την παραδοσιακή ασφάλεια. Καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αποθηκεύουν περισσότερα ευαίσθητα δεδομένα ψηφιακά, το Zero Trust εξασφαλίζει ότι μόνο οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες έχουν πρόσβαση. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο κλοπής διαπιστευτηρίων, που παραμένει ένας σημαντικός κίνδυνος ασφαλείας.

Πως βοηθά το Zero Trust στην προστασία από κυβερνοαπειλές;

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Zero Trust είναι, ότι επιτρέπει στις επιχειρήσεις να περιορίζουν την πρόσβαση στα δεδομένα μόνο σε όσους τα χρειάζονται. Αυτό σημαίνει, ότι αν ένας χάκερ αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα, δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες. Επιπλέον, δυσκολεύει την αναγνώριση επιθέσεων ανιχνεύοντας ασυνήθιστη συμπεριφορά στο δίκτυο, μειώνοντας τον κίνδυνο να παραμείνει απαρατήρητη μια παραβίαση. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς, όπως τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων της ΕΕ (GDPR) και τον “United States’ Health Insurance Portability and Accountability Act” (HIPAA).

Πώς να εφαρμόσετε το Zero Trust στον οργανισμό σας;

Η εφαρμογή μπορεί να αποτελέσει μια πρόκληση, αλλά υπάρχουν αρκετά βήματα που μπορούν να ακολουθηθούν για να ξεκινήσετε. Το πρώτο είναι, να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι ασφαλείας του εκάστοτε οργανισμού και να εφαρμοστούν πολιτικές για την αντιμετώπιση πιθανών ευπαθειών. Το δεύτερο είναι, να υιοθετηθούν ισχυρές μέθοδοι αυθεντικοποίησης, όπως η πολυπαραγοντική αυθεντικοποίηση, και να παρακολουθούνται τακτικά οι λογαριασμοί για πιθανή ασυνήθιστη δραστηριότητα. Το τρίτο βήμα, είναι η εφαρμογή λεπτομερών ελέγχων πρόσβασης για να περιοριστεί η πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες. Τέλος, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν σε λύσεις και συνεχή παρακολούθηση.

Συμπερασματικά το Zero Trust αποτελεί μια ουσιώδη έννοια ασφαλείας για τις επιχειρήσεις στη σημερινή ψηφιακή εποχή. Με την αύξηση των κυβερνοαπειλών και την εξάρτηση από την τεχνολογία στον χώρο εργασίας, διασφαλίζει, ότι τα ευαίσθητα δεδομένα προστατεύονται από πιθανές παραβιάσεις. Με την υιοθέτηση ισχυρών μεθόδων αυθεντικοποίησης, λεπτομερών ελέγχων πρόσβασης και συνεχούς παρακολούθησης, οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν το βήμα προς την υλοποίησή του. Αν και απαιτείται κάποιος χρόνος και προσπάθεια για αυτή την κίνηση, η υιοθέτηση αυτής της διαδικασίας αποτελεί ζωτική σημασία προς την προστασία της επιχείρησής σας από κυβερνοεγκληματίες και χάκερ.